Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Sosiaalinen media
  • Instagram Icona sociale
  • Facebook Basic Square

Mitä tehdä kun mieliteot lyövät vyön alle?

”Haluttaa pitsaa, jäätelöö, suklaata, burgerii!!! Pitäs kuitenkin pysyä ruodussa, ku pitäs puottaa painoa...mut ku haluttaaaa!!”

Kuulostaako tutulta? Se on se ärsyttävä mieliteko siellä joka huutaa olemassaoloaan just silloin kun ei pitäis. Tai no, eihän koskaan ole hyvä aika.

Mie näen asian niin, että nälkää on kahdenlaista. Fyysistä ja henkistä.

Fyysinen nälkä on tuttua. Pitää syödä - saada mahaan täytettä, jotta tuntee itsensä kylläiseksi ja jaksaa arjen askareet, liikunnat ynnä muut tohinat. Sen laannuttamiseen riittää kun syö itsensä täyteen ja matka jatkuu.

Sitten on toki ihmisiä joilla on hyvä ruokahalu. Joskus niin hyvä ruokahalu, että siihen pitää jo laittaa vähän jarrua ettei käy niinkuin ahneen lopulle.

Entä se henkinen nälkä? Tunnistat sen siitä, kun sulla tekee mieli jotain tiettyä. Juurikin sitä pitsaa, burgerii, suklaata, mättöö, mitä vaan kuha vaan jotain. Ja ei, se ei kerro siitä että sulla on puutostiloja. Keho kyllä ilmoittaa tarpeistaan, mutta tutkimusten mukaan keho ei ilmoita puutostiloista. Ei ainakaan suklaan ja burgerin puutostiloista

Kuvitellaan että on lauantai ilta ja kohta olis tarkoitus laittaa joku hyvä leffa pyörimään. Huomaat että vitsi kun tekis vähän mieli karkkia, sipsiä, dippiä…jotain hyvää. Tiedät että se on ”väärin” tuntea tuollaisia mielitekoja, koska sullahan on menossa sokeriton kuukausi, / koitat kiristää vyötärölinjaa tiiviimmäksi. Tunnet jo valmiiksi huonoa omaatuntoa mieliteosta ja odotat kauhulla sen yltyvän. Niinhän se melkein aina tekee. Yltyy ylitsepääsemättömäksi kunnes löydät itsesi kaupan karkkiosastolta, tai patteriin kahlittuna.

Mitä tuossa hyvinkin yleisessä skenaariossa tapahtui? Mieliteko dramatisoitiin ja siihen suhtauduttiin oudosti. Osaltaan kasvatettiin sitä kuin itsestään. Sitä mitä ”ei voi” saada on mielessä entistä enemmän. Siihen pisteeseen saakka, että siitä tulee pakkomielle.

Meillä kaikilla on mielitekoja ja meille kaikille tulee niitä. Niiltä ei voi välttyä.

Mitä enemmän sille antaa huomiota, sitä suuremmaksi ja ylitsepääsemättömämmäksi se kerta kerralta kasvaa. Pahimmillaan siitä voi tulla jopa kroonista, addiktioon verratavissa oleva ongelma.

Kun huomaat mieliteon hiipivän takavasemmalta - huomioi se. Tiedosta mitä tapahtuu. ”Okei, nyt haluttaa karkkia”.

Fiilistele sitä ja mieti mahdollisia syitä miksi niin tapahtuu. Onko kyse tottumuksesta, kuten vaikkapa että olet tottunut sen saunakaljan juomaan joka lauantai, tai avaamaan sipsipussin leffaa katsoessa?

Toinen syy mieliteolle antautumiselle voi olla sijaistoiminta, eli sivuutat sillä esimerkiksi pahaa mieltä. Saat hetkeksi muuta ajateltavaa. Lohdutusta.

Kolmas vaihe on se että jatkat matkaa. Katse eteenpäin. Mieliteolle antautumisen vastakohta. Mitä useammin pyrit jatkamaan matkaa, sitä helpompaa siitä tulee.

Helpommin sanottu kuin tehty. Tiedän. Fakta on kuitenkin se, että kenenkään meistä ei ole pakko noudattaa mitään ruokavalioita, liikuntasuunnitelmia, tai muutoin pitää huolta itsestä. Sen pitäisi olla itsenäinen päätös pysyä suunnitelmien rajojen sisällä, jotta saa haluamansa lopputuloksen. Sitten on myös ne hetket kun saa hyvällä omallatunnolla nautiskella. Mielummin kuitenkin niin, että sinä päätät koska nautiskelet, eikä niin että juokset mielitekojesi perässä ja ruoskit itseäsi sen jälkeen. Se ei ole kestävää, eikä kehittävää.


©2018 Powered by Magnifica Ay