Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Sosiaalinen media
  • Instagram Icona sociale
  • Facebook Basic Square

Tuloksia ajatuksenvoimalla!

Uskotko jos sanon että pelkästään muuttamalla asennettasi saat pudotettua painoa aiempaa helpommin, tehostettua urheilusuoritustasi ja muutettua muun muassa kehosi hormonitoimintaa itsellesi edullisemmaksi?

Tästä tekstistä haluan että sulle jää seuraava muistisääntö mieleen:

Tiedosta, asennoidu ja tee tuloksia.

Annan muutaman esimerkin mistä on kyse:

Esimerkki 1.

A. Leikatun potilaan tippaletkuun on liitetty kipulääkkeen syöttö automaattisesti annostelevan laitteen kautta. Potilaalle ei kerrota että laite huolehtii lääkityksen antamisesta. Kivut eivät hellitä.

B. Lääkäri tulee henkilökohtaisesti pistämään kipulääkkeen potilaan tippaletkuun määrätyin ajoin ja kertoo mitä potilas on saamassa. Kivut helpottavat kuten annetulla annostuksella pitääkin.

Mitä tapahtui? Potilas tiedostaa saavansa kipulääkkeen lääkäriltä, aivot asennoituvat ”nyt on parannusta tulossa” -> kivunlievitys.

Esimerkki 2.

A. Hotellisiivoojat tekevät fyysisesti varsin monipuolista ja raskastakin työtä. Valtaosa heistä ei tiedosta, tai anna arvoa oman työnsä fyysisyydelle ja kuluttavuudelle. Näin ollen he voivat olla ylipainoisia ja yllättävän huonossa kunnossa työnsä vaativuuteen nähden.

B. Hotellisiivoojille kerrotaan kuinka paljon heidän askareensa kuluttavat ja miten ne ovat verrattavissa liikuntaan. Kuukautta myöhemmin tultiin katsomaan mitä siivojille kuuluu. Heidän paino oli tippunut, verenpaine laskenut, rasva% tippunut ja itseasiassa he kokivat työnsä aiempaa mukavammaksi.

Mitä tapahtui? Siivoojat tiedostivat miten tehtävät vaikuttavat heidän kehoon, asennoituivat tilanteeseen tuosta näkökulmasta -> edellä mainitut tulokset.

Esimerkki 3.

A. Otetaan koeryhmä ihmisiä, joiden veren greliinipitoisuutta (”nälkähormoni” joka säätelee nälkää ja aineenvaihduntaa. Mitä korkeampi greliinitaso, sitä suurempi nälkä ja hitaampi aineenvaihdunta) seurataan reaaliajassa. Heille juotetaan pirtelö, jonka kerrotaan olevan erittäin vähärasvainen, vähäsokerinen ja lähes 0 kalorinen. Koeryhmän greliinipitoisuudet putoavat 20%, eli hyvin vähän.

B. Samalle koeryhmälle juotetaan pirtelö jonka kerrotaan olevan oikea rasva- ja sokeripommi, missä on kaloreita parin aterian verran. Koeryhmän greliinipitoisuudet tippuivat 80%, eli merkittävästi.

Todellisuudessa koeryhmälle juotettiin sama pirtelö kummallakin kerralla. Pirtelö missä on rasvaa, sokeria ja kaloreita jotain noiden kahden yllämainitun pirtelön väliltä.

Mitä tapahtui? Koeryhmä tiedosti saavansa tietynlaisen pirtelön ja asennoitui siihen sen vaatimalla tavalla -> keho tuotti greliiniä saamansa tiedon perusteella ja näin ollen greliinitasot laskivat virheelliseen tietoon perustuen.

Mainitsemani esimerkit ovat pienten tuntemattomien yliopistojen, kuten mm. Harvard ja Yale tekemien tutkimusten tuloksia.

Mielen liikkeet vaikuttaa suuresti myös kehon toimintaan usealla eri tasolla. Tämän takia ei kannata keskittyä pelkästään siihen mitä tekee fyysisesti tuloksiensa eteen. Tuloksekas tekeminen tapahtuu monella eri tasolla aina omasta asennoitumisesta lähtien.

Kenties treenaajille ja laihduttajille toitotettavaan ”treeni, ravinto, lepo" -kolminaisuuteen olisi jo aika lisätä neljäs kohta; mieli. Elämmehän sentään 2000-luvulla, joten mielestäni olisi jo aika viedä kehitys tälläkin saralla oikeutetulle tasolleen, eikä jämähdetä menneisyyteen.


©2018 Powered by Magnifica Ay