Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Sosiaalinen media
  • Instagram Icona sociale
  • Facebook Basic Square

Tiedätkö mikä on halun ja motivaation ero?

Kesä on jo muisto vain, mutta olihan se mahtavaa aikaa. Aurinko paistaa, kesäloma, ehtii nähdä ystäviä vaikkapa terassilla, aikaa levätä ja ennen kaikkea grillata. Kesä on myös oiva esimerkki halun ja todellisen motivaation erosta. On nimittäin äärimmäisen helppo laittaa kunnonkohotus- ja painonpudotusprojektit jäihin kesäksi. Jatketaan sitten syksyllä, eikö niin?

Halu istua terassilla huurteinen nokan edessä on paljon suurempi, kuin motivaatio tilata sitä "laittikolaa" ja pitää kiinni ruokavaliosta. Liikunta ja ravinto jää helposti takaraivoon kummittelevaksi möröksi, joiden laiminlyömisestä potee huonoa omaatuntoa. Mutta kun on kesä…ja saa kai sitä joskus ottaa rennostikkin, saahan? Totta kai saa ja pitääkin, mutta sitä ei tarvitse tehdä tavoitteiden saavuttamisen ja omantunnon kustannuksella. Mitä eroa haluilla/ mieliteoilla ja motivaatiolla oikeasti on? Halu on ailahtelevainen, mutta sen iskiessä tuntuu sitäkin voimakkaammin. Haluamme saada tahtomme läpi nyt, eikä ylihuomenna. Lapsi haluaa karkkia, sinä haluat rahaa, naapurin setä haluaa uuden mersun ja minä haluan uusia postimerkkejä kokoelmiini. Useimmat meistä haluavat olla myös paremmassa kunnossa ja terveempiä. On äärimmäisen helppo haluta. Tavoitteen saavuttaminen ei aina olekaan niin yksinkertaista kuin asennoitumisemme siihen ja intomme lopahtaa lyhyeen. On sittenkin helpompaa tyytyä tämän hetkiseen tilanteeseen. Tähän on parikin syytä. Ei olla tarpeeksi motivoituneita tekemään töitä pitkäjänteisesti haaveiden toteuttamiseksi. Lisäksi muutokset ja uudet asiat pelottavat. Kuvitteellinen häntämme painuu koipien väliin kuin huomaamattamme. Toisin kuin halu, motivaatio sen sijaan on monestikkin hukassa. Motivaatio on horjuva ja helposti kadotettavissa. Ajoittain sitä saakin houkutella yhdellä jos toisella konstilla tämän tästä. Lenkille pitäisi lähteä sohvalla notkumisen sijaan, mutta ei oikein huvita. Motivaatio on kuitenkin juuri se ratkaiseva elementti tavoitteiden määrittelemisessä ja niiden saavuttamisessa. Motivaation ollessa kohdallaan, lenkille lähdetään pienistä päänsisäisistä hangoitteluista huolimatta ja todetaan jälleen kuinka hyvää raikas ilma tekeekään. Motivaatio kysyy jonkin verran tahdon lujuutta, eikä ole ollenkaan niin helposti hallittavissa kuin toivoisimme. Halu ja mieliteot ajavat salakavalan helposti motivaation ohi. Motivaation hitaan mutta sitäkin tehokkaamman koneiston käynnistyessä, se jaksaa ja jaksaa vaikka läpi harmaan kiven. Lopputulosta saakin sen jälkeen ihailla hymy korvissa ja onnistumisen tunne on ääretön.

Voit itse vaikuttaa omaan motivaatiotasoosi ja itsehillintääsi. Harjoittele ja kehitä päänsisäistä lujuuttasi. Mieti mitä tahdot, sinnittele raskaimmat ensiaskeleet ja ala olemaan sitä mitä tahdot!

Näillä vinkeillä voit kohentaa motivaatiotasi ja taistella turhia mielitekoja vastaan:

- Palkitse itseäsi kun sille on aihetta. Grillibileet, tai kevyt limukkaa kosteampi ilta terassilla on sallittu kun tietyt rajapyykit on ylitetty. Jos tavoitteesi on painonpudotuksessa, anna itsellesi lupa syödä ohi ruokavalion aina kun olet 1kg lähempänä tavoitettasi. Jaksat paremmin, kun tiedät että palkinto odottaa edessä. Tietenkin palkinto voi olla mikä vain joka tuo iloa sinulle. - Jos liikunta kuuluu osaksi tämän hetkistä elämääsi, hoida se pois alta aamun ensimmäisten tuntien aikana. Näin sinulla on aikaa rentoutua koko loppupäivä. - Kun tunnet halua ja mieliteolle antautuminen on lähellä, mieti viekö se sinua lähemmäs vai kauemmas tavoitteestasi. Onko tekemäsi valinta hyväksi kehollesi ja mielellesi myös sen jälkeen kun olet sen kokonaisen kakun saanut natustettua yhdellä istumisella?


©2018 Powered by Magnifica Ay